Zadanie realizowane w ramach projektu pn.”Być przydatnym dla innych” współfinansowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu

POSTANOWIENIA OGÓLNE

Niniejszy regulamin określa warunki, na jakich odbywa się Konkurs na „Najsmaczniejszą Potrawę rybna”, zwany dalej Konkursem. Organizatorem Konkursu jest Stowarzyszenie Obywatelski Powiat Słupecki, Piotrowice, ul. Słupecka 45, 62-402 Ostrowite, Konkurs odbędzie się w dniu 3 października 2015roku w Świetlicy Środowiskowej w Ostrowitem, ul Jeziorna,62-402 Ostrowite, godzina 17.00

ZASADY KONKURSU

Przystąpienie do konkursu następuje poprzez: § Zapoznanie się z regulaminem konkursu. § Wypełnienie formularza zgłoszeniowego i złożenie w/w w terminie do 30września 2015roku w Gimnazjum im. Polskich Olimpijczyków, ul. szkolna 4, 62-402 Ostrowite § Dostarczeniem przygotowanej potrawy na miejsce oficjalnego rozstrzygnięcia konkursu tj. Świetlica Środowiskowa, ul. Jeziorna , 62-402 Ostrowite w dniu 3 października 2015roku do godziny 16.45 Każdy z uczestników Konkursu może przygotować do oceny po jednej potrawie Organizator zapewnia wszystkim biorącym udział w konkursie jednakowe wizytówki z numerem zgłoszenia i nazwą potrawy. Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród nastąpi tego samego dnia.

CEL KONKURSU

Celem konkursu jest: § integracja międzypokoleniowa w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego obszaru § zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz wykazania się znajomością w przygotowaniu dań z ryb § popularyzacja i promowanie potraw z ryb § wymiana doświadczeń, zebranie przepisów i receptur na potrawy z ryb UCZESTNICY KONKURSU Uczestnikami konkursu mogą być pełnoletnie osoby fizyczne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszenia z terenu Powiatu Słupeckiego i konińskiego.

PRZEDMIOT KONKURSU

Przedmiotem konkursu jest prezentacja gotowych ( przygotowanych w domu) potraw, których podstawowym lub niezbędnym składnikiem jest ryba.

OCENA POTRAW

1) Oceny potraw dokona Komisja konkursowa powołana przez Organizatora.

2) Decyzje Komisji konkursowej są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.

3) Każda potrawa zostanie oceniona w pod względem: § Estetyki podania 1-10 pkt § Walorów smakowych i zapachowych skonsumowanego dania 1- 10 pkt § Oryginalności/ innowacyjności doboru składników/przepisu 1- 10 pkt § Sposób wykorzystania produktu regionalnego lub tradycyjnego 1-10 pkt Członkowie Komisji konkursowej oceniają zgłoszone do konkursu potrawy poprzez wypełnienie specjalnie do tego przygotowanych przez Organizatora kart oceny. Wygrywają te dania, które uzyskują najwyższą łączną liczbę punktów max 40 pkt. przyznaną przez Komisję konkursową. W przypadku, gdy taka sama liczbę punktów uzyskują dwa lub więcej dań, głos rozstrzygający należy do przewodniczącego Komisji.

POSTANOWIENIA KOŃCOWE

1) Komisja konkursowa zostaje powołana przez organizatora konkursu.

2) Udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych (imię, nazwisko, adres).

3) Organizatorzy zapewniają zakup świeżą rybę 4) Informacje o wyróżnionych i ich produktach zostaną opublikowane w lokalnych mediach.

ORGANIZATORZY :

STOWARZYSZENIE OBYWATELSKI POWIAT SŁUPECKI,

STOWARZYSZENIE MŁODE OSTROWITE,

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W GOSTUNIU

KOŁO WĘDKARSKIE W OSTROWITEM.